Hudsjekkedagen 23 mai

Norge er på toppen av antall tilfeller av føflekkreft og for å få ned statistikken er det viktig å komme tidlig til legen. Spesielt eldre menn må bli flinkere å sjekke føflekkene. Hudsjekkdagen er en del av Euromelanoma, en aksjon som over 30 land i Europa er med på. Den 23. mai vil hudleger mange steder i landet sjekke føflekker uten at man behøver ikke rekvisisjon fra fastlege og denne dagen kan bidra til økt fokus på føflekkreft.

Norge på føflekkrefttoppen

Føflekkreft er den kreftformen som øker mest i Norge. – Norge er ikke bare i verdenstoppen når det gjelder forekomst av føflekkreft, vi er også helt på topp i Europa når det gjelder dødelighet av sykdommen. – Slik behøver det ikke å være. Vi ønsker ikke å skremme, men dette er jo noe vi kan gjøre noe med. Føflekkreft er en kreftform som kan forebygges, og som er ganske enkel å behandle når den oppdages tidlig, sier Anne Lise Ryel i Kreftforeningen. Hun er svært fornøyd med hudlegenes initiativ om å ha en egen Hudsjekkdag.

– Skal vi få gjort noe med dødeligheten av føflekkreft, må nordmenn kjenne faresignaler og komme tidlig til behandling, sier hudlege Jon Langeland. Han er nasjonal koordinator for hudlegene som deltar i Euromelanoma-aksjonen, som skjer i over 30 land.

Føflekkreft er den nest vanligste kreftformen i aldersgruppen 25-49 år. Som med de fleste krefttyper er likevel de fleste som får føflekkreft over 50 år, og økningen i forekomst er spesielt stor blant de over 60-70 år.

– Selv om det er viktig for alle å følge med på føflekker, ønsker vi særlig å nå de godt voksne med denne aksjonen, sier Langeland. Lær deg hvilke hudforandringer du skal følge med på, oppfordrer han. – Hvis en føflekk forandrer seg mistenkelig, for eksempel vokser, blir ujevn i formen og får flere farger, så gå til legen din. Sjekk heller én gang for mye enn én gang for lite.

Også Føflekkreftforeningen er bekymret: – Det positive her er at dette er noe vi kan gjøre noe med, sier Roald Nystad, som er leder i Føflekkreftforeningen. – Vi må bli flinkere både til å beskytte oss i sola og til å gå til lege hvis vi ser mistenkelige hudforandringer. Det gjelder ikke minst eldre menn, sier Nystad.

I Norge er dødeligheten bare litt lavere enn i Australia, til tross for at forekomsten der er nesten dobbelt så høy. – I Australia har de i mange år satset mye på kampanjer, og folk har blitt mer bevisst på forebygging og tidlig oppdagelse av hudkreft. Derfor er Hudsjekkdagen viktig, og derfor må det satses enda mer på kampanjer fremover, så vi blir mer bevisste på dette i Norge også, sier Ryel.

Eldre menn må bli flinkere til å sjekke føflekker

Forekomsten av føflekkreft øker stadig Norge. Spesielt menn er ikke nok oppmerksomme på hudforandringer, og kommer oftere sent til lege med føflekkreft. Et alvorlig resultat er at menn har nesten dobbelt så høy dødelighet som kvinner av føflekkreft.

For å få oppmerksomhet om hvordan hudkreft kan forebygges og oppdages tidlig, arrangerer hudleger og Kreftforeningen en nasjonal Hudsjekkdag den 23. mai, i samarbeid med Føflekkreftforeningen.

Timebooking skjer fra 2. mai og til 12. mai, eller til alle timene er bortbestilt. Timer kan bestilles online på www.kreftforeningen.no/hudsjekk, på www.euromelanoma.org/norway eller ved å ringe Kreftlinjen 800 57 338. Pasienter betaler egenandel for sjekkingen.

Hva skjer?

17.00-19.00 25. april 2018

Kreftforeningens Vitensenter, Kongens gate 6 i Oslo.

14. mai 12:00

Lærings- og mestringssenteret på Akershus universitetssykehus

0.00 26. juni - 0.00 29. juni 2018
Developed by Aplia - Powered by eZ PublishPersonvern

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.